Siirry pääsisältöön

Muutos elämään

 


On ollut aivan mahtava treenata jo näinkin valmista hevosta, joka on aavistuksen kevyempi kuin Aureo. Eli hyvin pitkälti sellainen minkä haluaisin Lurkin vielä joskus olevan. Dýmar suoritti tämän päivän harjoitukset moitteitta tai siis siihen asti, että sain puhelun Suomesta. Olin treenaamassa itsenäisesti, joten pystyin vastaamaan handsfreen avulla puhelimeen. Tein Dýmararin kanssa siirtymisiä ja taivutuksia saman aikaisesti.

”No hei mitä Suomeen kuuluu Sofia joko olet myynyt kaikki hevoset ja tarvitset lisää. Olisi tietysti muutama ihan kiva hevonen tiedossakin”, vastasin energisesti yhtiökumppanilleni ja parhaanystäväni avovaimolle. Tavallisesti puhelumme ovat maratoneja ja hyvin värikkäitä, mutta nyt Sofialla tuntui olevan sanat hieman hukassa.

”Tuota mitä teet nyt?” nainen kakisteli saadakseen ensimmäisen lauseen esille.

”Olen ratsastamassa erittäin hienolla orilla nimeltä Dýmar, mutta voin kyllä rupatella ei mitään hätää tämä herra on melkein automaatti”, sanoin jo hieman varautuen mutta pitäen kiinni loistavan aamun tunnelmasta.

”Topi on kuollut”, Sofia sai parkaistua, mutta muuta en kuullutkaan. Tajusin vain, että paras ystäväni, oviparini, taisteluparini kaikkiin tilanteisiin, bestmanini (jos olisin naimisissa) on kuollut tai ainakin Sofia väittää niin. Mutta ei kai hän huijaisi minua näin ei edes Topin huumorintaju olisi näin kiero. Suljin puhelun ja loikkasin alas. Melkein juoksin takilleni, jonka taskussa puhelimeni oli. En tiedä miten Dýmar seurasi, mutta takanani se oli, kun käynnistin puhelun Topille. Muutaman tuuttauksen jälkeen Topin veli vastaa puhelimeen ja taustalta kuuluu Sofian lohduton itku. Hiljenin hakien sanoja.

 ”Miten”, tuon sanan sanominen oli vaikeinta mitä ikinä olen sanonut.

”Joukkotappelu baarissa, Topi jäi alakynteen pelastettuaan Sofian ja muut tiskin työntekijät. Puukosta seitsemän iskua vatsaan ja rintakehään. Tekijät saatiin heti kiinni, mutta Topi kuoli aamuyöstä vammoihinsa”, Antti eli Topin veli selitti yön tapahtumia.

”Missä vitussa muut äijät oli? SAATANA ei koskaan yksin, vittu Topi tiesi sen, kuka oli selusta varmistajana? KUKA?”, en edes tajunnut huutaneeni, kunnes Dýmar riuhtoi itsensä irti ja peruutti kauemmaksi. Ori ei paennut vaan jäi seuraamaan tilannetta.

”Se uusi poika Jaakko oli Topin kaverina vähän niin kuin oppimassa. Topi käski Jaakon hakemaan meitä muita. Se oli ihan tavallinen perjantai-ilta ei ollut vielä yhtätoistakaan, kun se tapahtui. Mutta et voi syyttää Topia etkä Jaakkoakaan tapahtuneesta. Valvomokin hälyytti jo meitä ja poliiseja paikalle. Myös Haraldon jätkät tuli apuun”, Antti yritti rauhoitella.

”Ei vittujen vittu. Mä tulen Suomeen niin nopeesti kuin pääsen”, huokaisin purren hammastani.

”Ei sun kannata vielä. Sulla on oma elämäkin, Topi ei enää tarvi sua ja kyllä me muut pärjäämme, Eero on ottanut vetovastuun työntekijöistä. Sehän on vähän niin kuin hoitanut sun tonttiasi täällä. Tutkinnan takia ainakaan kahteen viikkoon ei voida haudata. Tuut sitten hautajaisiin, olet rakas”, Sofian ääni murtuili ja lopulta linjalta kuului enää tasainen tuuttaus.

Istuin kostealla maneesin pohjalla tuijottaen puhelimen taustakuvaa. Siinä olin minä, Lurkki ja Topi ensimmäisen kansallisen luokan voiton jälkeisissä fiiliksissä. Topi ei ollut hevosmies, muuta kuin sen verran että pystyi ruokkimaan, kengittämään ja taluttamaan hevosia. Ihan hyvä kilpailu groomikin mies oli, mutta ennen kaikkiaan ystävä, joka aina kuunteli huolet ja murheet. Kyyneleet valuivat pitkin poskiani ja silmiä kirveli. Maneesissa ei kuulunut mitään muuta kuin nyyhkytykseni ja Dýmararin lähestyvä hengitys. Ori hiippaili viereeni ja laski turvan hartialleni. Lempeä höplötys korvassani sai minut nostamaan katseeni ja takertumaan kuin mikäkin pikku tyttö orin päähän. Ori ei vetäytynyt pois vaan huokaisi vain syvään.

Keräilin hetken itseäni ja totesin, että taitaa olla parempi lähteä vain kävelyttämään oria. Sen loppu verryttely jäi hieman kesken, mutta se on jo ehtinyt muutenkin jäähtyä. Talutin oria loimi selässä maneesissa, jonka jälkeen lähdin talliin. Kysyin Kiaranilta viestillä, saisinko loppu päivän vapaaksi. Hoidettuani Dýmarin karsinakuntoon, suuntasin Lurkin karsinaan. Yksityistallissa saa olla viikonloppuaamuisin melko rauhassa. En laittanut viestiin kunnollista syytä laitoin vain, etten ole työkuntoinen henkisesti. Lurkkia parempaa terapeuttia tuskin on, mutta oli Ullastakin hyötyä. Hän tuli Lurkin karsinalle hieman huolestuneen oloisena.

”Kiaran soitti ja käski tulla tarkistamaan. He ovat hevoshuutokaupassa, joten ei päässyt itse”, Ulla sanoi avatessaan Lurkin karsinan oven. Kun hän näki punaiset vetiset silmäni hän ei enää kysellyt vaan tuli viereeni istumaan ja oli vain läsnä. Hänen läsnäolonsa oli lämmittävä, sillä samalla tavoin Topikin oli aina läsnä pyyteettömästi ja kyselemättä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hei olen Daniel Helanto

Pientä esittettäytymistä nuoresta miehestä. Olen Oulangasta lähtöisin oleva ja 12 vuotiaana Helsinkiin perheen kanssa muuttanut. Peruskoulujen jälkeen suorittin armeijan päätyen sotilaspoliisiin ja työskentelin kaksi vuotta aktiivisesti. Loukkaantuminen työtehtävissä laittoi pidemmälle sairaslomalle ja sitä kautta jäinkin siviiliin ainankin toistaiseksi. Työskentelen nykyisin järjestyksen valvojana ja ravintola-alan monitoimi miehenä. Teen lähes joka viikonloppu töitä baareissa tai festareilla. Festareilla viettän lähes kaikki kesäviikonloput tai oikeastaan yleensä torstaista sunnuntai aamuun. Ennen omaa kilpahevosta omistin pakettiauton jota muokkailin matkailuautoksi ja sen myytyäni sain käsirahat hevosrekkaan. Kun loukkaannuin ja varmistui etten tule hetkeen palaamaan armeijaan etsin itselleni rauhallisemman työn talleilta ja vakuutusrahoilla osti nuoren orin itselleen. En ole koskaan ollut varsinaisesti ammattilainen, mutta tarvitsin fyysistä työtä ja teinkin alkuun töitä kahdella

Hyvästi kaupungin saasteet

c: Pixabay  Kuva johon rakastuin myynti-ilmoituksessa. Power Jumpissa satuin vahingossa törmäämään muutamaan tuttuun ja sovin talli esittelyn puhelimitse. Huomasin nopeasti että kappas on aika pakata Lurkin ja omat kamat ja muuttaa kolmen tunnin ajomatkan päähän helsingistä. Oviparini, sekä ykkösmieheni lähes kaikkii festari tilaisuuksiin on aina Topi ja kysyinkin kiinnostaako lähteä töihin pääkaupunki seudun ulkopuolelle. Sofia eli Topin avopuoliso löysi heti töitä baarista ja ilmoitti olevansa myös erittäin kiinnostunut ryhtymään Danielin yhtiökumppaniksi hevospuolella. No nyt Aholan pariskunta on molemmat Danielin yhtiökumppaneita ja yritystoiminta istutettiin uuteen kaupunkiin tai no oikeastaan kylään. Vientareen kylä tarjoaa täydellisen aloituksen. Sofia sai vakituisen työpaikan kylän kuppilasta eli pub Johanneksesta. Erittäin viehättävä paikka, jota Sofia odottaa innolla pääsevän kehittämään. Topi ja minä puolestamme laitoimme yrityssivut uuteen uskoon ja tarjosimme palveluitamme

Hevosten kertaus

  c: pixabay Voisin sanoa että elämä täällä korvessa on osoittautunut juuri niin täydelliseksi kun vain toivoa sopii. Yleensä sunnuntaista tiistaihin olemme osallistuneet Aittohaaran tallin hoitamiseen ja auttamiseen talvikunnossa pidossa. Jonkin verran olemme myös kurssittaneet itseämme eli Sofia on ajanut kuorma-autokorttia, jottei olisi kortiton ja pystyisi lainaamaan Aittohaaran kalustoa kesällä kun me otamme kuitenkin minun rekkani festareille. Topi puolestaan on päättänyt kantaa kortensa kekoon opiskelemalla kengitystä. Pakko myöntää että muskeleista on hyötyä ja myös haittaa siinä hommassa. Mutta uskoisin että Topista vielä kelpo kengittäjä tulee ainakin sen perusteella ettei suht herkkä kavioinen Lurkki alkanut ontumaan ensimmäisen kengityksen jälkeen. Lurkkia parempaa harjoituskohdetta ei toisaalta ole sillä on vahva kavion rakenne, mutta silti se reagoi herkästi jos kengitys ei ole tasapainoinen. Minä puolestani olen keskittynyt valmentamaan ja valmentautumaan, sekä kurssitta